Wij maken u er op attent dat deze website gebruik maakt van cookies. Dit doen wij om u beter van dienst te kunnen zijn.
Wij vragen uw akkoord om dit te mogen blijven doen. Voor meer informatie kunt u onze privacypagina bezoeken!

Uitkijkpost Media b.v.

Uitkijkpost Media b.v.

Uitkijkpost redactie gaat werken in pagina's met vaste opmaak

19.04.2022 Nieuws

Stramienen, dat is het woord op dit moment op de redactie van Uitkijkpost Media. Stramienen zijn redactiepagina's met vooringestelde "vakken" waar de redactie in past. Geen losse creatieve invulling per pagina meer, maar vaste vakken per pagina, waar de redactionele stukken ingepast moeten worden.

Het zijn dus als het ware vakkenpagina's waar elk artikel ingepast wordt in een vooropgesteld vak. Het is dus puzzelen geworden voor de redactie. 

Waarom zou je dit willen?

Nu werkt de redactie vanuit de mail, waar redactionele artikelen binnenkomen. Deze artikelen worden in het systeem, Pubble, geplaatst om vervolgens door de opmaakafdeling ingepast te worden op de redactiepagina's. Dit wordt los opgemaakt. Door te werken in stramienen kan de redactie nu zelf de artikelen plaatsen op de redactiepagina's. Hierdoor heeft de redactie zelf rechtstreeks invloed op de opmaak van de redactiepagina's. Dit werkt efficienter en sneller. Tevens kan de redactie dus zelf bepalen op welke plek een bepaald artikel in de krant komt te staan. Extra voordeel is dat een redacteur verder vooruit kan werken en artikelen al in het systeem kan plaatsen verderop in de tijd. 

Hoe werkt het?

Om te werken in stramienen moeten er eerst stramienen (vakkenpagina's) worden gemaakt. Deze vakkenpagina's worden vooraf ingedeeld, bijvoorbeeld een pagina met 2, 3, 4 of meer artikelen. Elke vorm is een aparte "stramienen-pagina". Je krijgt dus veel vaste pagina's waaruit je als redacteur telkens een pagina selecteert om in te werken. Het lastige in het begin is uiteraard dat de aanwezige artikelen niet altijd direct passen op de pagina die jij gekozen hebt. Dan moet je een andere vakkenpagina selecteren en opnieuw de artikelen in gaan laden. Het is dus echt puzzelen. Met name het laatste stukje, het laatste artikel, moet maar net passen. 

Max. aantal woorden in vakje

De oplossing echter is niet zo moeilijk. De vakken op de pagina's zijn zo ingedeeld dat er een x aantal woorden in kan. Heb je bijvoorbeeld een vakje met 300 woorden, dan past een artikel met dat aantal woorden in dat vakje. Zo ga je de hele pagina af en probeer je elk vak te vullen met een artikel wat precies past in dat vak. Dat is in het begin lastig, maar vergt ook wat opvoeding aan de andere kant om een artikel in het juiste aantal woorden te maken. Dan past een artikel direct en kan je het rechtstreeks plaatsen in het juiste vak. 

Uitkijkpost redactie "work in progress"

En op dat punt is de redactie van Uitkijkpost Media nu. De vakkenpagina's zijn gemaakt, met behulp van Brugmedia bv. uit Kampen. Zij werken al langer op deze manier en hebben ons geholpen met het maken van de stramienenpagina's. Vervolgens is de redactie gaan oefenen met het invullen van artikelen in de diverse vakkenpagina's. Lastig in eerste instantie, want het past nooit uiteraard, met als gevolg dat het meer tijd kost dan werken op de oude manier. Maar gaande weg wordt het makkelijker en worden de pagina's sneller gemaakt. Bij elke pagina loopt de redactie nu tegen dingen aan die het werken nog lastig maken. Foto's vergroten of kleiner maken werkt niet, tussenkopjes die niet passen.

Kortom, nog niet ideaal en het kost nu meer tijd dan dat het tijd oplevert. En dat was toch de bedoeling, dat het sneller en handiger zou zijn. 'Dat duurt even" horen we van de collega's uit Kampen die al langer werken met stramienen. Extra voordeel is dat je veel verder vooruit kan werken en eerder artikelen in kan passen in het systeem.

Extern aanleveren

En wat helemaal handig is, is dat externen (zzp-er of bedrijven) zelf artikelen via ons systeem in kunnen laden zodat het direct klaar staat. De redactie hoeft het dan niet meer eerst uit de mail te halen, maar het staat al direct klaar. Enige wat de redactie dan nog hoeft te doen is het in passen in de krant of online. 

Dat is de toekomst. Eerst maar eens de stramienen goed onder de knie krijgen. 

 

TERUG

Deel deze pagina:

Kantoor openingstijden

Maandag

Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag

09.00 - 17.00 uur
09.00 - 17.00 uur
Gesloten
09.00 - 12.00 uur
09.00 - 14.30 uur

Buiten deze openingstijden zijn wij bereikbaar via de mail en telefoon

Adres

Uitkijkpost Media B.V.
Willibrordus Business Centrum,
Kennemerstraatweg 464 
1851 NG Heiloo
Tel. 072-5330175
KvK: 37013039

Logo Nederlandse Nieuwsblad Pers
 
© 2022 Uitkijkpost Media B.V.